Mervolie's Gerbil Hemsida

Hemsidan för dig som älskar gerbiler och vill att dom ska ha det bästa möjliga liv som går ett ge!

Allmän fakta

 

Meriones unguiculatus är det latinska namnet för Gerbil och betyder "liten kloförsedd krigare"

Den Mongoliska Gerbilen eller (Ökenråtta) kommer från nordöstra kina och östa mongoliet. Vuxna gerbiler är störra än möss men mindre än råttor då det är ungefär tio centimeter långa. Vikten överstiger sällan över 115 gram. Huvudet är bredare och trubbigare än på båda möss och råttor. Dessutom har gerbilen mycket mindre öron. Ögonen är stora och svarta och något utstående. Bakbenen är längre än frambenen som är ganska korta. Tassarna består av fem klor som är tunna och långa.

Gerbilen päls är en bra kamouflage som passar utmärkt till ökenlivet, och dess ben är tänkbara för alla aktiviteter.
Deras normalfärg (agouti), kroppsbyggnad och rörelseschema liknar mycket ekorrens.

(På bilden ser ni Chewie som har den naturliga färgen Agouti)


Gerbiler i det vilda:
Man vet inte så mycket hur gerbiler lever i det vilda där den kallas för ökenråtta, gird, eller sandråtta. Gerbiler är grävande djur som lever långt ifrån vattenkällor. De äter rötter, frön, grödor och växter som finns i deras omgivning. Dom lever i kolonier och bygger tunnlar som är ungefär två till tre meter långa som har flera utgångar. Tunneln breder ut sig flera meter under jorden och har vanligtvis förgreningar i olika höjder. Dom bygger även flera små kammare som funderar som bon och matföråd.

 

Zuri :)

 

 

NACKDELAR MED ATT HA GERBILER:

 1. medelåldern på en gerbil är 3-4 år (kan bli äldre om man har tur)
 2. kan leva om på natten så man får svårt att sova
 3. kan gnaga sönder saker du råkat lämna framme
 4. eftersom gerbiler är små kan dom vara svåra att hålla koll på
 5. avföring kommer finnas på golvet om dom får springa därFÖRDELAR MED GERBILER:

 1. trevligt sällskap
 2. lättskötta och inte krävande
 3. luktfria (väldigt allergivänliga)
 4. sociala, vänliga och intelligenta
 5. roliga att se på.
 6. friska djur
 7. billiga att ha

 

Chewie & Lava 。◕‿◕。

/170522_494755626687_7247966_o.jpg


LÄR DIG GERBILENS KROPPSPRÅK:

Stampar - När en gerbil står på bakbenen och stampar betyder det att den har blivit skrämd och varnar flocken för fara. Men när gerbiler stampar betyder det inte att dom alltid är rädda. Dom kan även göra det om dom är brunstiga och vill få uppmärksamhet från en partner och då brukar dom vanligtvis stå på alla fyra ben. Jag har även märkt att när mina gerbiler springer lösa på golvet ibland så skuttar dom omkring så går dom samtidigt som dom stampar och det är för att dom är uppspelta och glada. Det kanske låter lite krångligt att all stampande är olika, men det märks hur tydligt som helst om en gerbil stampar för att den är rädd. Då står den på bakbenen som fastvuxen i marken och stampar ljudligt med kroppen helt spänd.

Viftar på Svansen - Jag har hört från andra att gerbilerna gör det när dom är irriterade, men jag vet inte, jag kanske bara har konstiga gerbiler? Mina viftar alltid på svansen när dom misslyckas med något, typ som att dom ska hoppa upp på en hylla och sen ramlar dom ner och då börjar dom att vifta med svansen.

Drar bak öronen - Då är den arg, rädd eller irriterad. Men det behöver inte alltid betyda det, dom kan göra det när dom är bland höga ljud också. Prova att ta papper eller plast och skramla/prassla med det över en gerbil så kommer du att se att den drar bak öronen för att den tycker att det låter så illa. Samma sak när jag dammsuger mitt rum! när jag kommer nära buren med dammsugaren så drar dom bak öronen.

Piper - Gör gerbiler om dom har ont, tycker något är obehaligt, när dom är rädda eller gnabbas med sin kompis. Om du någon gång hör gerbilerna pipa i buren så är det troligtvis för att dom gnabbas med varandra och det är helt normalt. Om en gerbil t.ex fastnar så kan den börja pipa. Men dom kan även utföra ett kvittrande ljud som låter likt en fågel. (Cheew-Cheew!) så låter gerbiler oftast när dom visar underkastelse mot sin kompis. T.ex när dom tvättar varandra. Mina gerbil brukar ibland kvittra för att få uppmärksamhet. 


Putsar - När dom putsar varandra (tvättar) är ett sätt för dom att socialisera sig.

Rider på varandra - Den gerbil som rider på den andra visar dominans, att det är den som bestämmer.

Gerbil som "hackar" sig fram - Om du ser att gerbilen rör sig framåt på ett mycket hackigt sätt så är det för att den är rädd och osäker. Och varför den hackar sig fram är för att den ändå är lite nyfiken men den är beredd att springa därifrån om det behövs.

Står på bakbenen - Kollar hur läget är.

Brottas - Det ser ut som att gerbilerna boxas med varandra, och dom kan stå på bakbenen. När gerbiler gör detta så leker dom!

Gerbil som gör sig beredd att hoppa - Den står på alla fyra och trampar på stället. (Man kan säga att den rör sig som att den försöker platta till marken) Den har samtidigt spetsat framåt blicken, gör sig lång och fokuserar på en punkt. Jag har bara sett gerbiler göra detta om dom t.ex står på sängens kant och har ett bord framför sig som dom vill hoppa över till.

Höjer ryggen och reser ragg mot annan gerbil - Den tänker gå till anfall. Eller är det en varning.

Gnider magen mot föremål - Gerbiler har en kal fläck på magen som heter doftkörtel. Dom använder den till att markera sina revir och utsöndra sin egen doft.

Brunstig - När honan är brunstig så kan du ibland se att hon darrar med bakdelen en aning. För att fatta mer så prova stryk honan (när hon är brunstig) ovanför rumpan och ner till svansroten, då kommer hon att höja på rumpan. När honan går runt på alla fyra så kan hon ge ifrån sig lite stampande för att hon vill locka till sig en hane.

Två gerbiler är ihopsatta som en boll - Dom slåss för livet. Nu gäller det att så snabbt som möjligt att sära på dom innan dom skadar varandra riktigt rejält. OBS! Försök att inte sära dom med bara händerna utan ta en filt. (om den finns i närheten för om gerbiler slåss ska dom tas isär så fort som det går) varför du helst inte ska ta med bara händerna är för att gerbilerna är så upprörda och arga att dom kommer missta dina händer som en gerbil och du kommer troligtvis att bli biten så det börjar blöda. Jag har varit med om gerbil slagsmål ett antal gånger men eftersom att jag vill sära på dom så fort det går så tar jag direkt med händerna och då har jag fått bett ifrån dom, jag har blivit biten typ 5 gånger när jag tagit isär gerbiler som har slagits och ändå lär jag mig inte att ta med en filt istället. Så jag hoppas att ni inte är lika trög som mig :)

Tvättar sig - Det är ju som det låter, dom tvättar sig helt enkelt. Dom brukar gnugga tassarna på huvudet och nosen och även ta tag i deras svans och rengöra. Men när du ser att din/dina gerbiler tvättar sig så är det ett tecken på att dom trivs! Det gäller faktiskt alla djur.

Gäspar - Ja det här är ju också rätt självklarande. Men det är faktiskt så att när gerbilen gäspar så är den avslappnad. (även att den trivs)


Gerbilen flyger rakt upp i luften - Den har blivit skrämd. Om du provar göra en klapp med händerna så kanske din/dina gerbiler kommer att flyga upp i luften för att dom blir rädda för det plötsliga ljudet, det ser faktiskt rätt komiskt ut. Få det inte till att bli en vana bara.

Gräver/krafsar på ett och samma ställe i buren - Gerbilen är uttråkad eller vill komma ut. Oftast så är det mot burväggen eller i ett hörn som dom krafsar. Försök att ge dom lite mer att göra, antingen utanför buren eller i deras bur.

Gräver i dina händer - Ett snällt sätt för gerbilen att säga att den vill komma ner från dina händer. Kan bero på otålighet eller att det börjar bli tråkigt!

Knastrar tänder - Om du hör gerbilen hacka tänderna så beror det på att den är upprörd.

"Pussar varandra" - När det ser ut som att dom pussar varandra mot munnen eller nosen så är det för att dom hälsar på varandra.

Dominans brottning - Det ser ut som att dom lekbrottas men det kan ibland se mer våldsamt ut. (Dom är INTE ihopsatta som en boll) dom slåss för att visa vem som bestämmer, inte för att skada varandra. Korra håller jämt på så med Chewie, inget att oroa sig för. Håll inte på att bry dig när dom bestämmer rang, låt dom sköta det själva.


Det kan vara svårt i början att se skillnanden på alla beteenden gerbilen gör, men man lär ju sig eftersom! wink

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)