Mervolie's Gerbil Hemsida

Hemsidan för dig som älskar gerbiler och vill att dom ska ha det bästa möjliga liv som går ett ge!

Guiden som får dina Gerbiler att älska dig!

För det första måste du lära dig hemligheten...
och det är: Godis, kärlek och tålamod!


INLEDNING och GRUNDER:
(Zuri på på bilden)

Att få sin gerbil riktigt tam gör allting mycket roligare att vilja ha dom! Men det handlar inte bara om att ge den godis och visa kärlek, du måste se till att dom har ett bra liv i buren och utanför buren. Jag kommer att lära dig efter mina egna metoder som jag har kommit på själv hur man får gerbiler att bli tama. Tänk på att ha mycket tålamod, det kan ta från en vecka till en månad att få en gerbil tam, beror helt på hur gerbilens personlighet är men mest på hur villig du är att anstränga dig och ta tid för dom.

Ju mer du håller på med Gerbilerna desto fortare går det! laughing


Första steget i att få dina gerbiler att bli handtam d.v.s den blir inte rädd eller försöker smita undan när du försöker ta upp den. För att lyckas bäst med att lära en gerbil detta är att att ge den väldigt mycket positivt av dig. Straffa aldrig gerbilen om den inte gör som du vill för den förstår ändå inte.
När du ska ta upp en gerbil så ska du kupa händerna med handflatorna uppåt. (Se bild nedanför.) och Det gör man för att inte gerbilen ska känna sig fast eller trängd. Den ska kunna röra sig fritt i handflatorna.
VIKTIGT! När du ska ta upp en gerbil så ska du vara så pass försiktig att det skulle kunna se ut som att du tror att gerbilen skulle kunna gå sönder om du tog i den. Tänk också på att vara sölig och aldrig snabb när du handskas med dom. PRATA MED DINA GERBILER! Med vänlig röst - till slut kommer dom att lära sig att känna igen din röst.


DET DU GER DINA GERBILER KOMMER DOM ATT GE TILLBAKA
Ger du dom kärlek, ett tryggt hem kommer dom ge dig tillit och kärlek. När typ varenda en av mina ökisar varit sjuka så brukar dom vilja vara i min famn och vila. Jag provade, jag lyfte bort Gerbilen från min famn och satte den längre bort på sängen. Gissa vad den gjorde? Den gick genast tillbaka till mig och satte sig i min famn!! Varför skulle dom vilja söka skydd hos mig när dom är sjuka? Gerbiler visar när dom gillar en, dom ger tillbaka sin kärlek till dig.

En annan sak, när jag var hos veterinären med Yoku skulle dom sätta in en spruta i henne och Yoku ville bara till mig hela tiden, hon lyckades ta sig loss från Veterinären och flydde upp på min axel. Tycker ni fortfarande att smådjur är mindre värda?

 

STEG 1 ATT LÄRA SIG

Gerbilen att bli handtam.
Om dina gerbiler inte är handtama så börja med att ha dom på ett litet område t.ex säng, bord, soffa så att det är lätt att få tag i dom. (Tips: låt dom vara på ett och samma ställe i början så dom känner sig trygg i miljön.) När dom håller på att skutta omkring på sängen så ta upp dom så långsamt och försiktigt du kan och håll händerna i en kupa och låt gerbilen vara i dina handflator i 3 sekunder. Håll dom bara ha någon decimeter ovanför "sängen" så dom kan hoppa ner när dom vill. Lyft gerbilen försiktigt ner på sängen som en hiss och låt dom fortsätta springa. Detta ska man göra för att visa gerbilerna att det inte är något farligt att komma upp i händerna och därför till att börja med ska man bara ha dom i händerna i några sekunder. Upprepa. Ta upp gerbilen igen och låt den vara i händerna i 3 sekunder och sedan lyfter du ner den igen och låt den springa på sängen. Sedan tar du upp gerbilen igen och upprepar denna övning några gånger tills du känner att gerbilen inte försöker undvika dig lika mycket. När du märker att ökenråttan så småning om blir säkrare så kan du prova ha dom längre tid i händerna. Använd fantasin!

 

STEG 2:    

Hur Gerbiler får posetiva saker från dig:
En sak är Godis. Du kan börja med solrosfrön som alla gerbiler älskar, men ge inte för mycket då det innehåller fett och kan göra dom tjocka. Om inte gerbilen vill ta solrosfröet från din hand så beror det på att den är osäker och vågar inte ta saker från dig än. Jag brukar oftast skala solrosfröna och dela upp dom i bitar så dom blir mindre för att undvika att gerbilerna blir tjocka. Jag sätter solrosfröet mellan tumman och pekfingret som en näbb och ger den till Gerbilen så den får nappa den själv. I början när dom inte är vana vid denna metod så kommer dom troligtvis ta fel och nafsa dig i fingret istället för att solrosfröet. Dom kommer lära sig självmant väldigt snabbt att fingrar ska man inte bita i och istället kommer dom vara väldigt försiktiga när dom tar från dig, dom är trots allt intelligenta.
Du kan såklart ge dom fler saker än solrosfrön, som pumpa frön, frukt och grönsaker. Jag rekommenderar att börja träna dom handtama med solrosfrön, pumpa frön eftersom dom inte vill ta allt från händerna när dom är osäkra.

När dina gerbiler är tillräckligt säkra för att vilja ta solrosfrön ur dina händer så kan du börja med träningen att ta upp dom i handflatorna och sedan ge dom solrosfröet när dom är uppe i handen och sedan lyft ner dom tillbaka till golvet igen FÖRSIKTIGT. Och fortsätt att upprepa det! Lyft upp gerbilerna gentlesamt i handflatorna och ge dom solrosfröet och lyft ner dom igen osv...

Ett annat sätt att få dina gerbiler att vilka komma upp i händerna är att först: ta upp dom försiktigt i handflatorna, sedan lyfta upp dom på en ny plats. T.ex om du sitter på golvet och har en stol bredvid dig så lyfter du upp dom på den. (Detta är en bra metod för att gerbiler älskar allt som är nytt.) låt dom vara där 10-15 sekunder (du behöver inte räkna) och sedan tar du FÖRSIKTIGT ner dom på golvet igen. SKYNDA DIG NU! innan dom springer utom synhåll för dig. Ta upp dom försiktigt i handflatorna igen och lyft upp dom på stolen eller något annat ställe och låt dom vara där dom ca 10 sekundrarna. Sedan tar du försiktigt ner dom igen.

 TIPS:

  • Försök att locka upp gerbilerna i din famn när du sitter ned och först då ge dom godis. Då kommer dom att tycka att vara i din famn som något positivt.
  • Ge bara godis till gerbilerna för att visa att du är någonting positivt. (undvik vikt uppgång)

  • Massera eller stryk gerbilerna med ditt finger eller fingrar. Gör det så mjukt du kan. Till en början kanske dom bara springer iväg när du gör detta men när dom blivit mindre rädd för dig så kan man nästan se dom njuta och det stärker tilliten!


Så småning kommer Gerbilerna att komma upp i dina händer helt frivilligt bara du sätter ner händerna framför dom.
Om du går genom rummet så kommer dom börja klättra upp för dina ben för att få vilja vara hos dig.
Till slut kommer Gerbilerna bli så tama att dom reagerar för den minsta rörelse du gör och vill genast komma upp till dig. Dom är för söta!!!


STEG 3:

Få Gerbilerna att komma på kommando.
Nu när du fått Gerbilerna att inte vara rädda för dig och att dom kommer upp frivilligt i dina händer så kan du börja med detta steg: Att kunna ropa på Gerbilen och få den att komma till dig (gärna i din famn.)
Kom på ett speciellt ljud (eller bara Gerbilernas namn), själv har jag ett speciellt ljud när jag ropar på gerbilerna. Så när dom hör detta ljud så vet dom att dom ska komma till mig och det gör jag genom att vissla. Börja med att ropa ljudet till dom och ta ett solrosfrö i handen och visa att du har det. Släpa din hand ganska söligt på golvet mot dig så gerbilen blir nyfiken på din hand. Om du ser att gerbilen börjar närma dig så ge din solrosfröet och sluta utför ljudet. Vänta ett tag och prova igen och utför ljudet och gnugga handen med solrosfröet i marken och när gerbilen fått syn på det så drar du söligt tillbaka handen mot dig och när gerbilen närmar dig så ger du den solrosfröet och upphör att låta.

 

Gin som vill vara social :)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)