Mervolie's Gerbil Hemsida

Hemsidan för dig som älskar gerbiler och vill att dom ska ha det bästa möjliga liv som går ett ge!

Info du behöver veta om du har eller tänker skaffa ökisar

 Hugo, Thor och Corey ^.^)/

NYCKELN TILL ATT FÅ GERBILER ATT LEVA ETT BRA LIV:

 

  1. Bra, nyttig och varierad kost. (Gerbilfoderpåse, frön, hö, färska frukter och grönsaker.) [mer info längre ner]
  2. Motion!  (var inte rädd för att låta dina gerbiler springa lösa på golvet!!)
  3. Socialträning. (träna din gerbil att komma upp i handen frivilligt, att få den att komma på kommando) [Mer Info: se Kategorin i menyn "Få Gerbilen Tam"]
  4. Konstant sysselsättning i buren. (t.ex låt dom alltid ha något att gnaga på)
  5. Håll buren ren.
  6. Behandla gerbiler som om dom vore dyrbart socker ute i regn.

 
Saya & Zuri nyfikna på bilden laughing


Gerbiler är otroligt nyfikna och aktiva men också väldigt vänliga och intelligenta. Dom lever i flock och är väldigt sociala djur, Dock extremt revirhävande: och då menar jag att om en gerbil möter en annan främmande gerbil så skulle dom börja slåss till döds utan att varna varandra först. Så se till att dom alltid kommer från samma kull eller att dom känner varandra innan du köper dom. Om du skaffar dig gerbiler som redan känner varandra så är dom så sjukt gulliga tillsammans! Du kommer få se att dom leker, brottas, putsar varandra och sover tillsammans. 

När du beställer en Gerbil så får du oftast önska vilka färger du vill att dom ska ha. Du måste även tänka på att vilka gerbiler som passar dig - honor är aktivare medan hanarna är lugnare. Behöver dock inte alltid vara så. Håll alltid gerbiler minst två och två det vill säga: två honor eller två hanar. Skaffa aldrig mer än två honor då dom skulle börja bråka om reviret. Hanar däremot kan man ha mer än två tillsammans. Köp ALDRIG en ensam gerbil för den kommer att bli deprimerad, uttråkad och få ett väldigt olyckligt liv helt i onödan. Om du vill avla så skaffa inte en hona och en hane från samma kull för dom är syskon och det skulle bli Inavel och ungarna som födds skulle få sjukdomar.
Kontrollera att gerbilerna du vill ha är friska och aktiva innan du köper dom - har dom fin päls? klara friska ögon? är dom nyfikna, reserverade eller agressiva?

Om du har svårt att veta hur en frisk gerbil ska vara så ger jag dig några saker att tänka på här nedanför:

Ögon
Ska inte vara hängiga eller rinna.
* Ögonen ska vara klara, vakna, blanka och friska.


Päls
(Som är enligt mig är det viktigaste och tydligaste tecknet att läsa av hur djur mår.)
Ska inte vara matt, raggig, sträv eller blek.
* Pälsen ska ALLTID vara glansig, jämn, mjuk och fin.


Nyfikenhet

Gerbiler är kända för sin nyfikenhet.
En gerbil som bara sitter i ett hörn och inte vill komma fram är det absolut något fel på.
* Även friska och rädda gerbiler kommer fram till slut för att deras nyfikenhet tar över.


Vänlig
(mot människor alltså)
Gerbiler ska aldrig bitas om man såklart inte felhanterar dom; t.ex håller fast dom, klämmer dom, gör dom illa eller liknande.
Observera att bita och nafsa är INTE samma sak.
När dom biter så går deras tänder rätt genom huden och man får ett öppet blödande sår. Och det gör ont, tro mig.
Nafsa ska inte göra ont, Känns som ett milt litet nyp. Ibland kan det t.o.m kittlas! Nafsa gör gerbiler oftast av nyfikenhet för att undersöka och känna sig fram med hjälp av tänderna, så som vi använder våra händer för att känna på saker.
Men gerbiler kan även nafsas för att säga ifrån om den tycker att något är obehaligt. Dom kan inte prata och berätta hur dom känner som vi människor gör, därför måste dom uttrycka sig på något annat sätt. Det är väldigt inviduellt med gerbiler när det gäller nafsa; vissa gör det hela tiden medan andra inte gör det alls. Om du har en gerbil som nafsas i händerna så behöver du inte oroa dig, för den kommer att sluta med det om du hanterar den lite mer! kan bara vara att den vill undersöka dina händer eller att den är lite osäker.
Straffa aldrig gerbilen på något sätt!!! detta kommer bara att leda till rädsla och nafsadet kan gå över till riktiga bett.

Att gerbiler nafsas tycker inte jag är något negativt, men om dom gör det mycket kan det ju bli lite jobbigt, men dom vill inge illa utan bara undersöka! :)

MÅSTE BARA BERÄTTA!!! Jag hade en gerbil som hette Lava och hon undersökte alltid saker med täderna! så fort hon upptäckte något nytt så var hon där och kände med tänderna. Varje gång jag skulle pussa henne så ställde hon sig på bakbenen och nafsade min näsa, ibland så slickade hon mig! Hon nafsade såå försiktigt i händerna på ett sådant mjukt sätt att det nästan var skönt. Detta beteende var ett sätt för henne att visa tillgivenhet. Jag hade inget emot hennes nafsningar, hon var bara så charmig. :') har aldrig varit med om en sådan speciell gerbil.
Ville bara att ni ska veta att nafsningar betyder inte alltid något dåligt.

Aktiv
Gerbiler ska vara väldigt aktiva djur, hålla igång för fullt i buren genom att t.ex gräva, gnaga. Om dom springer lösa på golvet så vill dom undersöka allt, skuttar omkring och är sällan helt stilla.

 

Här nedanför ser ni en bild på en desperat Lava som försöker komma bakom bokhyllan tongue-out

167330-494744901687-4335382-n.jpg

 KORTFATTAT OM GERBILENS MÅENDE OCH HÄLSA:
När man ska kolla om en Gerbil inte mår bra eller är sjuk så gäller symptomen precis som för nästan alla djur. Det är inte svårt att se om en Gerbil är sjuk! Hur mycket än folk vill påstå att Gerbiler försöker dölja ifall dom är sjuka eller svaga håller jag såklart helt med om. Det är så djur gör, dom vill inte visa sig sjuka i naturen för då riskerar dom att bli lätta byten till rovdjur eller utstötta från flocken. Deras instinker finns kvar även fast dom är i fångenskap. Men ärligt talat så märker man DIREKT om det är något fel på en Gerbil, även om dom försöker dölja det. Varför det är så lätt att märka är för att man vet exakt hur Gerbilers beteenden funkar. Dom är aktiva, nyfikna, spänstiga, akrobatiska, gräver och gnager för fullt. Dom vill alltid vara i farten. Friska Gerbiler har alltid en jämn och glansig päls. KOM IHÅG DET! Pälsen ljuger aldrig. Om dom är sjuka så upphör dom alltid med något av det jag skrev ovanför eller gör det mer sällan.

OM DIN GERBIL BLIR SJUK
Om dina gerbiler någon gång skulle bli sjuka eller att du märker att dom inte beteer sig dom brukar så är det jätteviktigt att du så snabbt som möjligt tar reda på vad som är felet så du kan förhindra att det blir sämre. Tänk också på att om gerbilen äter eller inte. Om Gerbilen äter och dricker så finns det fortfarande hopp för att den ska bli bra igen. Man brukar säga att "hur konstigt djuret än beteer sig men ändå äter och dricker så behöver man inte oroa sig, men var alltid förberedd." Men... om Gerbiler inte orkar dölja hur de mår, att dom är så sjuka att dom är för det mesta är stilla hela tiden och har slutat äta och dricka så är det tyvärr oftast ett tecken på att den är döende. Något posetivt är att Gerbiler är tuffa och tåligare än vad man tror, men detta gör dom inte osårbara och man ska alltid behandla dom med stor försiktighet.

Om du tror att din gerbil är sjuk så kontakta först en smådjursexpert för att vara på säkra sidan och som sagt: ta reda på snabbt anledningen till varför den inte mår bra. Jag måste tala om att när det handlar om att gerbiler är sjuka, även om det inte är allvarligt så finns det inte så mycket man kan göra mer än att avvakta och se till att du anpassar dig efter vad gerbilen behöver för att må bäst av sjukdomen den har. Eftersom att dom är så små så kan det vara mycket svårt att göra undersökningar eller behandlingar, men gör det som känns säkrast. Gerbiler kan bli helt friska och återställda igen, beror helt på hur allvarligt det är. Veterinärer kan skriva ut läkemedel om det behövs, t.ex antibiotika.

Chewie fick avlossnad svanstopp för några år sen.
Märkte inte i tid att jag hade råkat klämma fast mitt knä på hennes stackars svans (╯︵╰,) </3

Min Gerbil Chewie som blev 4,5 år har varit med om följande:

1. lossnad svanstopp. (hände en olycka, råkade klämma mitt knä på hennes svans)
2. öroninflammation. (hon blev frisk från det när jag tvättade rent i flera dagar)
3. Överväxt klo (när hon hade öroninflammation så sov hon typ bara och kunde därför inte slipa ner sina klor som hon ska. Blev tvungen att klippa klon med en nagelsax 3 gånger, men när hon blev frisk så kunde hon slipa ner den själv igen och jag behöver inte klippa något mer.)
4. fastnat en äppelbit i halsen (men den gick ner till slut. Kan lätt hända när dom har dåliga tänder)
5. fallen i golvet så hon bokstavligt talat skrek och haltade efteråt. (hon tappade balansen)
6. hennes framtänder gick av (hon kunde inte äta, veterinären gav henne smärtstillande spruta.) Hennes tänder har växt ut igen och hon kan använda dom normalt.
7. ögoninflammation (ett skräp hade fastnat i hennes öga)

Men trots allt detta som har hänt henne så mådde Chewie helt bra! hon var pigg och håller igång som vanligt.
När gerbilerna börjar bli gamla så är deras immunförsvar mycket svagare och dom får lättare sjukdomar och infektioner. (STÄDA BUREN HELLRE FÖR OFTA!!!) Börjar oftast efter 2,5 års åldern. Sedan får dom försämrad balans, så var försiktigare med dom när dom börjar bli äldre! vissa gerbiler är friska hela tiden medans andra kan bli lättare sjuka.BUR OCH INREDNING

Köp aldrig en gallerbur då Gerbilerna utan tvekan kommer att börja gnaga på gallret och det kommer troligen förstöra deras tänder. Det kommer även att spruta ner spån utanför buren eftersom att spånet kommer igenom gallret när gerbilerna gräver och har an och det blir myyycket grisigt. Så... Köp istället ett Akvarium, Terrarium eller en Plastbur. Själv rekommenderar jag att det bästa är att köpa ett Terrarium som man kan öppna från sidan, mycket trevligare än att hela tiden komma ovanför gerbilerna. Fördelen med glasbur är att dom inte kan ta sönder den eller skada sig och det sprutar inte spån överallt även om det kan falla ner lite spån då man öppnar på ett Terrarium men det är inte farligt mycket.

* Se till att dom har minst 1 decimeters högt spån så dom kan gräva och göra sina tunnlar. För lite spån kan leda till stress och uttråkning. Köp inte det vanliga spånet i smådjursförpackningar, (självklart går det) men det är mycket billigare och lättare att köpa direkt en spånsäck som man har till hästar. Kostar inte mer än 100 kr och ska räcka i 6-7 månader. Det vinner du på!

Hur ofta ska man byta spån?
Beror på hur stor bur du har. Gerbiler har så lite urin så underlaget håller sig fräscht rätt länge. Jag brukar byta spån varannan vecka eller då jag känner att det börjar lukta äckligt. Tänk på att när du byter rent i buren att dammtorka den invändigt med vatten och en trasa, rengör med såpa. När du är klar med all städning, buren är torr och skinande ren så kan du fylla på med nytt fint spån som luktar fräscht. Det är viktigt att hålla burarna rena för att minska risken för infektioner och sjukdomar. Håll dina ökisar friska!

* Vad ska dom bygga bo med? Sovplats, bädd, vad ni nu kallar det. TOA PAPPER! Köp inte något färdig tråkig bädd material till dom. Det är så mycket mer naturligare att låta Ökenråttorna få bygga sin sovplats helt själv. ANVÄND TOA PAPPER! Perfekt, har du troligtvis alltid till hands hemma. Dom får stimulans att finfördela toapappret så det blir en mjuk och fluffig bädd. Du kan till och med se dom trycka in en massa toapapper i munnen för att sedan lyfta det till den platsen dom vill sova. Jättegulligt. 

ANVÄND INTE TIDNINGSPAPPER TILL DINA SMÅDJUR!! DET AVFÄRGAR OCH ÄR BARA NEJ.

 

INREDNINGEN:
När du har fyllt i all spån som ska vara i buren (d.v.s minst 1 dm högt spån) så är det bara börja att inreda och låta fantasin flöda! Inred buren med gömställen, saker den har att gnaga och sysselsätta sig med t.ex kartong, tidningspapper m.m.. sätt gärna något högt i buren som dom kan hoppa upp på då gerbilen gillar höga höjder. Istället för att köpa en massa dyra leksaker och gömställen som finns på djurbutiker så är det mycket bättre att göra egna saker åt dom. Men det är absolut inge fel med att köpa färdiga saker från djurbutiker men det blir väldigt dyrt och dom går fort sönder då gerbilerna utan tvekan nångång kommer gnaga sönder dom.

OOOBS!!!! När man köper trä hus till gerbilerna så har idioterna som tillverkat det lagt fast husen med SPIKAR.
Spikarna syns inte när trä husen är hela, men sen när gerbilerna börjar gnaga på huset så kommer spikarna och dom kan SKADA sig på det eftersom att det är VASST!!! Jag undrar ju hur fan dom tänker när dom tillverkar trä hus till smådjur? för dom gnager alltid sönder husen efter ett tag och då kommer vassa spikar fram dom kan göra sig illa på. Det skulle ju räcka med att bara limma fast husen istället för alla dom där spikarna. Då kan gerbilerna gnaga i husen utan att skada sig.

försök att inte köpa några hus. Det är ändå onödigt för gerbiler behöver inte ens ha några hus. Jag har slängt bort alla hus jag haft till mina då det börjat sticka ut en massa spikar från dom. Bättre att använda sin egen fantasi! ta någon kruka, ge stora mängder toapapper, ta någon ihålig prydnad som dom kan vara i. Jag har ett ihåligt dödskalle huvud dom kan krypa in i, en kokosnöt som har en massa hål. Och två tjocka grenar som har en massa hål i sig så det blir som en rolig tunnel. Dom går att köpa på djuraffärer och har INGA spikar i sig! så det är bra.


LÅT ERA GERBILER FÅ VARA UTANFÖR BUREN!!
Inte roligt att vara instängd i en bur hela dagarna. 


MOTION OCH STIMULANS:

Använd F A N T A S I. Umgås med dina ökenråttor! Varför skaffade du dom? Gerbilerna valde inte att komma till dig det var DU som valde dom därför har du skyldighet och ansvar att se till att dom kan få det bästa möjliga liv, se till att dom kan göra saker som Gerbiler gör i det vilda. Gerbiler är hög energi djur och behöver ständigt ha någonting att göra, så som gnaga, gräva, springa lösa på golvet, leta mat i buren. Om man gjorde om Gerbiler till energi skulle man inte behöva nå kärnkraftverk. 

 

 

MAT OCH FODER:

Gerbiler är allätare och i naturen lever dom på växter, frön, rötter, frukter och även insekter kan förekomma.
köp en foderblandningspåse som är gjord för Gerbiler då den innehåller allt som gerbilerna behöver få i sig. Gerbil Nature. Frukt, Grönsaker, Frön och hö. Låt alltid matskålen vara framme dygner runt för gerbilen så den kan gå och äta när den känner för det, för gerbiler äter ändå inte när dom är mätta. Men bara att ha en foderpåse till gerbilerna räcker inte, du bör då och då skära upp färska bitar av grönsaker eller frukter till dom och ge så dom får i sig extra tillskott.

Vad som är bra att ge dom: Morot, Äpple, Pasta, Broccoli, Potatis, Melon, Plättar, Tomat, Vindruvor, Fullkorn knäckebröd.. När du själv har ätit en måltid hemma så ta lite rester från det och lägg på ett hushållspapper och ge till gerbilerna.

MEN du får INTE ge Gerbilerna kryddig mat, salt, laktosprodukter, surt eller sött. (plättar går bra dock) Ge dom t.ex pastan som blev över. Ost ska man helst inte ge då det inte är bra för deras magar, men att ge bara ibland lite grann tycker jag är bra då det innehåller kalk.

 

TIPS: Prova att bara ge dom godis när du har dom ute för att träna dom att bli mer tama.

Varje gång du har själv har ätit en måltid hemma så sätt lite rester av det på en pappersbit.

(Tänk på att det får inte vara starkt, surt, sött, salt eller tropiskt.)
* Pasta, ris, grönsaker, frukt, bröd är bra att ge till dom.

 

Ingredienser

Vegetabiliska biprodukter, spannmål (27%), grönsaker (11,5% av vilka 12,5% morötter 4% tomat och 4% paprika), fröer 7,5 % (av vilka är 28,5% linfrö), vegetabiliska proteinextrakt, frukt (5,5% av vilka är 12,5% aprikos, 12,5 % äpple, 12,5 % ananas, 12,5% banan, 8,5% papaya, 17% russin, 17%), johannesbröd, nötter (2,5%), mineraler, olja och fett, örter, jäst.

Näringsvärde

Råprotein 16,0 %
Råfett 6,5 %
Växttråd 7,0 %
Aska 5,5 %
Kalcium 0,65 %
Fosfor 0,5 %
Vitamin A 17000,00 IE/kg
Vitamin D 1500 IE/kg
Vitamin E 40,00 mg/kg
Koppar 14,00 mg/kgOch angående vattnet då som ALLTID ska vara framme FÄRSKT och RENT. Det bästa är att ha en vattenflaska så det hålls rent. Om du har en vattenskål så kommer gerbilerna att gräva över det med spån. Om du ska ha en vattenskål så sätt den på en högre höjd så det tar lite längre tid för gerbilerna att sprätta spån i vattnet. (Du måste se till att det inte är så pass högt att inte ens gerbilerna kommer upp dit) ..du kan improvisera en trappa upp. Sätt något mindre högt just bredvid så dom kan hoppa upp på den och sedan hoppa upp till vattenskålen. Försäkra dig om att gerbilerna kan ta sig upp dit innan du lämnar dom ifred. Om du ska ha en vattenflaska (bästa alternativet) och har en glasbur så finns det att köpa en grej med sugproppar som man proppar fast vattenflaskan på glaset. Om du inte hittar denna i en butik eller inte orkar köpa så kan du ta tejp och tejpa fast vattenflaskan. Detta är lite krångligt att behöva tejpa fast den varenda gång man ska byta vatten men man överlever.

Se till att vattenflaskan fungerar och sitter fast.

 

 

Köp CHINCHILLA SAND till dina ökisar!  ᕕ( ᐛ )ᕗ
Dom älskar det att rulla sig i det och det rengör deras päls 

Lava ^_^

 

ett råd: ha inte framme chinchilla sanden i buren då dom troligtvis kommer gräva över det med spån, använda det som toa, eller gräva ur sanden. Sätt bara fram sanden när dom ska bada. När dom ser ut att vara klara så ta bort skålen från buren.

Har ni några mirakel gerbiler som endast använder sanden för att bada så kan ni såklart låta skålen vara i buren hela tiden

 

 

Tycker du inte att du har fått den information du vill ha? Hör av dig via mail i kategorin: KONTANT.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)